Roosendaal/ Bergen op Zoom/ Halderberge/ Rucphen/ Woensdrecht/ Steenbergen/ Tholen/ Moerdijk - Integrale verkeerscontrole in politiedistrict De Markiezaten

Op dinsdag 6 april hielden politie, Belastingdienst, verschillende gemeenten, OM en de Marechaussee een integrale controle in het politiedistrict De Markiezaten. De controle was vooral bedoeld om criminelen uit de anonimiteit te halen en om informatie in te winnen.

Verschillende overheidsdiensten sloegen de handen in een om in Woensdrecht, Moerdijk, Bergen op Zoom, Roosendaal, Halderberge, Steenbergen en Rucphen controles te houden. Daarbij werden voertuigen aan de kant gezet en gecontroleerd. Er werd met ANPR-auto’s rondgereden die kentekens herkennen en interessante voertuigen werden staande gehouden.


Informatie

Tijdens de controle stond informatie inwinnen centraal, ook werd gekeken naar mogelijk crimineel verkregen vermogen. Met de actie worden criminelen uit de anonimiteit gehaald en de informatie die word verzamelt kan op een later moment worden gebruikt.


Resultaten

Naast een berg aan informatie vorderde de Belastingdienst ruim 35.000 euro bij verschillende bestuurders en werden er een tiental bekeuringen voor verschillende verkeersfeiten uitgedeeld.


Burgemeester Halderberge

Bernd Roks, burgemeester van Halderberge was aanwezig op een aantal van de controle locaties:

‘’Met deze actie tegen ondermijning en de “patseraanpak” waarbij we bezit van crimineel vermogen afpakken, laten we onze inwoners zien dat we de signalen die zij geven serieus nemen. Inwoners zien veel in hun eigen omgeving en melden dit gelukkig ook bij ons. Al deze signalen nemen we mee in een actie als vandaag. Het is ontzettend belangrijk dat we dit met elkaar doen. Samen met onze partners zoals de politie en Belastingdienst maar ook samen met alle gemeenten in het politiedistrict De Markiezaten. Ondermijning is een groot probleem, we moeten dit samen aanpakken.“


Onverklaarbaar vermogen

Grote auto’s, dure kleding en een opzichtige levensstijl, onduidelijk is waar het vermogen vandaan komt. Mogelijk is het afkomstig uit criminele activiteiten, dan is iemand al gauw verdacht van witwassen. Daarom controleerden we op dit onverklaarbaar vermogen.

Het afpakken van met strafbare feiten verkregen vermogen is een belangrijk onderdeel in de strijd tegen georganiseerde criminaliteit. Veel delicten zijn gericht op geldelijk gewin. Geld is de drijfveer, het motief en de opbrengst van nagenoeg alle criminaliteit. Door vermogen af te pakken wordt duidelijk dat misdaad niet loont. Bovendien voorkomt het dat criminele winsten worden geherinvesteerd. Daarom werken onder meer de politie, gemeenten, de Belastingdienst en het Openbaar Ministerie tijdens deze controles samen. Partners maken zich samen sterk om onzichtbare georganiseerde criminaliteit aan te pakken. Door informatie op te halen en te delen in een integrale aanpak, zowel via de strafrechtelijke, fiscale en bestuurlijke weg.


Melden

Melden van verdachte zaken kan altijd via 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan 0800-7000. Of via een tipformulier op www.meldmisdaadanoniem.nl.