Noord-Holland - Het heftige verhaal van motoragent Tim [Politie Podcast]

Noord-Holland - Het heftige verhaal van motoragent Tim [Politie Podcast]

Koningsdag 2018 raakt motoragent Tim in Beverwijk in gevecht met een snorfietser. In de Politie Podcast vertelt hij zijn heftige verhaal en blikt hij terug op een jaar vol ellende.

“Met de podcast wil ik graag mijn verhaal vertellen. Vooral om mensen uitleg te geven dat een kleine beslissing enorme gevolgen kan hebben. Had deze man een taxi genomen, dan was ik hem nooit tegen gekomen. Maar hij maakte de beslissing om met drank en drugs op te gaan rijden”, vertelt Tim.


Luister naar de politie podcast

Eén kleine beslissing…

“Met de podcast wil ik mensen laten zien wat een kleine beslissing voor grote gevolgen kan hebben. Al bereik ik maar één iemand die dankzij dit verhaal denkt; ik heb misschien wel een biertje teveel op, laat ik maar de taxi nemen. Dan is mijn doel al bereikt”. Na het incident staan er een paar regels in de regionale krant. Met zijn verhaal wil de motoragent vertellen wat er achter die paar regeltjes nog meer schuilgaat.

“Een rot jaar”
Door het gevecht op koningsdag 2018 loopt Tim een whiplash op, stopt hij met de noodhulp, heeft hij psychische klachten en ook zijn gezin heeft ernstig te lijden onder de gevolgen. Na het incident staan er een paar regels in de regionale krant. Met zijn verhaal wil de motoragent vertellen wat er achter die paar regeltjes nog meer schuilgaat.

Geweld tegen politie
Politiemensen in Nederland kregen het afgelopen jaar 10.593 keer te maken met verbaal en fysiek geweld. Vooral bij ongeplande aanhoudingen (3030 keer) en in het uitgaansleven (2431 keer) werden politiemensen in 2018 met geweld geconfronteerd. En dat betreft dan alleen de gevallen waarvan melding is gedaan. Het daadwerkelijke aantal geweldsincidenten tegen politiemensen ligt hoger.

Drank en drugs
De snorfietser waarmee motoragent Tim heeft gevochten was onder invloed van drank en drugs en had blijkbaar een ‘gezellige koningsnacht’ gehad. “Ik hoop echt dat mensen beseffen wat ze een ander aan kunnen doen. Want er hadden ook onschuldige burgers slachtoffer kunnen worden.”

Tijdens uitgaan en festiviteiten
Het geweld is niet toe te schrijven aan een bepaalde dadergroep. ‘Wel zien we dat politiemensen op straat een behoorlijke mate van agressief gedrag ervaren’, zegt Ruud Verkuijlen, programmamanager GTPA (Geweld tegen politieambtenaren). 'Uit de cijfers blijkt ook dat politiemensen vooral tijdens festiviteiten en in uitgaansgebieden steeds vaker met geweld tegen henzelf te maken krijgen. Hetzelfde geldt voor agressie en geweld tijdens een aanhouding. Vaak zijn drank en drugs in het spel en wij zien dat mensen een kort lontje hebben.'  

Luisteren
De Politie Podcast is onder meer te beluisteren via iTunes, Soundcloud, Castbox, Google Podcast, Spotify en TuneIn. Zoek op: ‘Politie Podcast’.