Amersfoort - Politieagent gewond aan gezicht door vuurwerk bij rotondefeest

Amersfoort - Politieagent gewond aan gezicht door vuurwerk bij rotondefeest

Dinsdagavond 2 juli verzamelden zich rond 23.00 uur honderden voetbalsupporters op rotonde De Stier in Amersfoort, om de winst van het Turkse voetbalteam te vieren. Het feestje werd verstoord door een groepje onruststokers dat zwaar vuurwerk afstak, en dit richting publiek en de politie gooide. Hierbij raakte één agent gewond in zijn gezicht. Politie en Gemeente Amersfoort betreuren dit verloop van de avond. Zij vinden dat een overwinning gevierd mag worden, maar dit gedrag hoort daar niet bij.

Feesten mag

Dit EK was de Amersfoortse rotonde vaker het toneel voor feestvierders, waarbij het hoofdzakelijk feestelijk was maar helaas ook sprake was van gevaarlijk rijgedrag. Daarom werd in overleg met de gemeente een aantal maatregelen getroffen om het feest in goede banen te leiden. De gemeente plaatste bij de rotonde tekstkarren met daarop de boodschap: feestvieren mag, maar gevaarlijk rijden betekent een boete. De politie kondigde aan kentekens te noteren van voertuigen die gevaarlijk rijgedrag vertonen, zodat deze later een boete op de deurmat krijgen. Toen het na de wedstrijd Turkije – Oostenrijk flink chaotisch begon te worden op de rotonde, zette de politie met een dienstvoertuig een deel van de rotonde af zodat geen rondjes gereden konden worden en de doorstroom van het verkeer werd bevorderd.

Gevaarlijk rijgedrag en vuurwerk

Ruim 600 personen vierden samen de overwinning op de rotonde. Op forse verkeersovertredingen na, verliep het feest gemoedelijk en zat de stemming er goed in. De politie schreef in totaal 21 bekeuringen uit voor verkeersovertredingen zoals uit het raam van een voertuig hangen, slingeren over de weg en telefoongebruik tijdens het rijden. Helaas besloot rond 00.00 uur een klein groepje mensen af en toe zwaar vuurwerk te gooien richting publiek en politie. Hierbij is één collega gewond geraakt. Hij is verzorgd aan een brandwond in zijn gezicht. Het is onbekend wie het vuurwerk gooide. Om de veiligheid van de collega’s en feestvierders te waarborgen, vroeg de politie daarom alle groepjes aanwezigen om naar huis te gaan. Daar werd gehoor aan gegeven en rond 00.30 uur was iedereen weg.

Faciliteren 

Alexander Staal, teamchef Amersfoort, vindt het jammer dat sprake was van veel onveilig rijgedrag en dat in de loop van de avond een klein groepje vuurwerk gooide naar publiek en politie: “Samen met de gemeente troffen we waar mogelijk vooraf een aantal maatregelen om een eventueel feestje goed te laten verlopen. Wij vinden namelijk dat een overwinning gevierd mag worden. Een feestje mag! Mits op een veilige manier en dat het leuk blijft voor ons allemaal. Het afsteken van zwaar vuurwerk en dit richting publiek en politiecollega’s gooien, hoort daar absoluut niet bij. Zulk gedrag is absurd en bovendien onnodig.”

De politie kijkt samen met de gemeente en andere partners hoe een eventueel feest na de wedstrijd Nederland-Turkije aanstaande zaterdag zonder incidenten kan verlopen.